Fonduri europene 2014 – 2020. Conditii de baza pentru accesarea banilor

Oportunităti de afaceri - Mediu

Antreprenorii români trebuie să îndeplinească mai multe condițiiÎncepând de anul viitor, România va avea la dispoziție fonduri europene de aproape 40 de miliarde de euro pe care trebuie să le cheltuiască până în 2020. Bugetul este unul mai marecu 18% față de cel din perioada 2007- 2013.

 

Pe lângă alocarea unor sume mai mari față de anii precedenți, cei care vor să pornească sau să extindă o afacere cu bani europeni vor obține mai ușor finanțare decât cei care au accesat până acum fonduri UE. Și asta pentru că autoritățile de management intenționează să simplifice procedurile de accesare. Despre ce condiții trebuie să îndeplinească un antreprenor care vrea să acceseze bani europeni, dar și care vor fi domeniile care vor atrage cele mai multe finanțări în perioada 2014- 2020, Yahoo! News a stat de vorbă cu Otilia Manta, președintele al Grupului Român pentru Investiții și Consultanță (RGIC).

Potrivit acesteia, un antreprenor interesat de accesarea unei finanțări din fonduri europene trebuiesă îndeplinească mai multe condiții. Cea mai importantă dintre ele este ca în ultimii doi ani, activitatea firmei să înregistreze profit din exploatare. De asemenea, antreprenorul trebuie să-și definească strategia de investiții, raportată la sursele de finanțare, proprii sau atrase.

"Sursele de finanțare trebuie să fie estimate realist în raport cu indicatorii economici ai firmei. Așadauga apoi ca întregul lanț valoric, de la ideea proiectului la partea de desfacere, să fie integrat la nivelul fiecărui antreprenor", a precizat Otilia Manta. Potrivit acesteia, este de preferat ca antreprenorul să aibă un istoric pozitiv de accesare și rambursare a creditelor către bănci.Totodată, Manta recomandă ca atunci când este vorba despre un producător care vrea să accesezebani europeni, el trebuie să aibă o politică de marketing și desfacere adecvată condițiilor pieței pecare activează, fie că este vorba despre una locală, regională, națională sau internațională.

Programele 2014 – 2020

În ceea ce privește programele și fondurile pentru care românii își pot depune proiectele începând de anul viitor, acestea sunt Fondul European pentru Dezvoltare Regională (FEDR), Fondul Social European (FSE), Fondul de Coeziune (FC), Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR) şi Fondul European pentru Pescuit şi Afaceri Maritime (FEPM).

Otilia Mantea a mai spus că o noutate față de perioada anterioară, respectiv anii 2007 - 2013, va fi apariția Parteneriatului European pentru Inovare (PEI), lansat de Comisia Europeană. Acesta are două componente, respectiv un parteneriat privind materiile prime și unul privind sustenabilitatea și productivitatea agriculturii. Bugetul estimat pentru PEI este de 5 miliarde euro. Cele mai multe fonduri, în agricultură și energie. Referitor la sectoarele care vor accesa cele mai multe fonduri europene în perioada 2014- 2020, reprezentanta RGIC a afirmat că experiența anilor trecuți indică faptul că un grad de absorbție bun va fi înregistrat la finanțări destinate unor domenii precum agricultura, dezvoltarea rurală, energia, turismul, formare profesională și industrie.

Otilia Manta a declarat că banii europeni ar urma să fie accesați mai ușor în viitor, dacă autoritățile de management ale fondurilor europene își vor respecta promisiunea și vor simplifica procedurile de accesare. "De asemenea, dacă autoritățile de control vor avea mai întâi funcția preventivă și nu cea coercitivă, atunci și acest aspect va contribui la o accesare mai ușoară a fondurilor europene", consideră președintele Grupului Român pentru Investiții și Consultanță. Pentru perioada 2014 - 2020, bugetul alocat Romaniei este de 39,88 miliarde euro, fonduri structurale, de coeziune și fonduri pentru agricultură. Prin Politica Agricolă Comună (PAC), România urmează să primeasca 17, 516 miliarde euro, din care 10,393 miliarde pentru plăți directe.

"Din punct de vedere structural, procentul majoritar merge către mediul privat, dar din punct de vedere al atragerii efective de banii, și dacă în continuare vor fi dificultăți la cofinanțare, atunci proiectele depuse de autoritățile publice vor conduce, cu un procent mai mare de atragere a fondurilor", a adăugat Manta.

Referitor la gradul de absorbție al sumelor alocate în perioada 2007 – 2013, estimările RGIC arată că până la sfârșitul lui 2015, acesta va fi de 75%. Manta a mai spus că fondurile europene absorbite anul acesta se ridică la 2,6 miliarde euro, la care se adaugă alte 2 miliarde în cereri de rambursare depuse deja la Bruxelles. În aceste condiții, se estimează că anul acesta gradul de absorbție să atingă 30%, iar pentru 2015 să fie de 80-85%.

 

articol de Andreea Secrieru. Preluarea Yahoo News